Proizvodi

NEGAŠENI KREČ

Negašeni (živi) kreč (CaO) se distribuira u grumenu i to je vrsta koja se dobija pečenjem krečnjaka (CaCO3) na temperaturi od oko 1000 stepeni. Proces pečenja u našim pećima traje oko 36 sati. Pri tome se ukupna masa krečnjaka smanji na nekih 55-60%. Nakon pečenja, negašeni kreč bi trebalo da se spakuje i izoluje od vazduha jer pri hlađenju spontano reaguje sa CO2 iz vazduha i raspada se u sitnije komade.

GAŠENI KREČ

Gašeni kreč (Ca(OH)2) se dobija reakcijom negašenog kreča sa vodom. Način doziranja je otprilike 2,5-3 litra vode na 1kg živog kreča. Tom prilikom se dobija krečno mleko koje zbog burne reakcije kreča i vode postiže temperaturu od oko 150 stepeni. Krečno mleko se zatim sipa u bazen kroz metalno sito tako da na situ ostane sav suvi ostatak koji nije reagovao sa vodom i materija koja nije čist krečnjak. Gašeni kreč zatim treba da odstoji 4 nedelje kako bi ocedio višak vode i bio spreman za upotrebu.

Gašeni kreč koji spravljamo, pakujemo na 2 načina – u metalnu burad i u PVC džakove od 25kg i 30kg. Pakovanje u buradi je praktičnije za gradilišta, dok je pakovanje u PVC džakovima uglavnom namenjeno stovarištima.

Kontakt

SZR Belko
Brezovica bb,
37240 Trstenik

Email:
belko.szr@gmail.com

 
Telefoni:
036 641 335, 063 641 335
 

2018. SZR Belko. All rights reserved.

TOP